Gabriel Financiele Bescherming header

Hypotheken


          

Wil je weten hoeveel je kunt lenen, wat jouw maandlasten worden en welke hypotheek het beste bij jouw situatie past? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Hoe werken wij

Wanneer je een huis gaat kopen, helpen wij jou graag wegwijs te worden in de vele mogelijkheden op het gebied van hypotheken en andere praktische zaken rondom het kopen van een huis. Onze hypotheekadviseurs begeleiden en adviseren je gedurende het hele hypotheektraject. Van de eerste oriëntatie tot het bezoek aan de notaris en van de taxatie tot en met de voorlopige teruggaaf van de inkomstenbelasting.

Wij werken samen met een groot aantal gerenommeerde hypotheekverstrekkers en kunnen daarom altijd aantrekkelijke rentetarieven en goede voorwaarden aanbieden. Heb je al een hypotheek? Wellicht kun je honderden euro's besparen als je deze laat oversluiten door Gabriël Financiële Bescherming.

Wat houdt het in

Er zijn veel verschillende hypotheekvormen, deze varianten worden soms ook met elkaar gecombineerd. Net wat in jouw situatie het beste past en het meest voordelig is. Wil je meer weten over de meest voorkomende hypotheekvormen, lees dan verder.

Lineaire hypotheek

Het principe van de lineaire hypotheek is erop gebaseerd, dat er maandelijks rente wordt betaald en een vast bedrag aan aflossing. Er wordt alleen rente betaald over de nog openstaande hypotheekschuld. Het komt er feitelijk dus op neer, dat hoe meer er op de hypotheekschuld is afgelost, hoe minder rente er verschuldigd is. In de loop der tijd zullen de maandlasten dus steeds verder afnemen. Aan het einde van de looptijd is de hypotheekschuld bij deze hypotheekvorm volledig afgelost.

Annuïteiten hypotheek

Bij een annuïteiten hypotheek is de totale bruto maandlast elke maand gelijk, waarbij er steeds aflossing en rente wordt betaald. In het begin van de hypotheek wordt er naast de rentebetaling een klein bedrag afgelost. Naarmate de looptijd verstrijkt wordt er steeds meer afgelost en omdat het hypotheekbedrag daardoor lager wordt zal er ook minder rente betaald hoeven te worden. Dit betekent dat vooral in het begin de netto maandlasten (dus na teruggaaf van inkomstenbelasting) laag zullen zijn. Omdat de hypotheekschuld lager wordt zal de belastingteruggaaf ook minder worden en daardoor wordt de netto maandlast hoger. Aan het einde van de looptijd is de hypotheekschuld bij deze hypotheekvorm volledig afgelost.

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is een nog steeds veel voorkomende hypotheekvorm en dat komt vooral door de lage maandlasten die aan deze hypotheek zijn verbonden. Het kenmerk van de aflossingsvrije hypotheek is namelijk, dat er over de hele looptijd van de hypotheek, die over het algemeen 30 jaar bedraagt, alleen maar rente hoeft te worden betaald. Van aflossing op de hypotheek is dus geen sprake bij deze vorm van hypotheek. In de meeste gevallen combineren mensen een aflossingsvrije hypotheek met één van de andere hypotheekvormen, waardoor er wel sprake is van een gedeeltelijke aflossing. Let op! Voor starters op de woningmarkt is deze aflossingsvorm niet meer mogelijk.

Bankspaar- of beleggingsrekeninghypotheek

Een bankspaar- of beleggingsrekeninghypotheek geeft de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk vermogen op te bouwen in combinatie met het optimaal gebruik maken van de renteaftrek. Er wordt maandelijks geld gespaard of belegd op een aparte rekening. Aan het einde van de looptijd van de hypotheek wordt met het gespaarde of belegde bedrag de hypotheekschuld (deels) afgelost. Tussentijds wordt er niet afgelost op de hypotheek.

Bij de spaarvariant weet je vooraf zeker welk bedrag je aan het einde hebt gespaard en dat betekent dat dit hypotheekdeel in elk geval zal worden afgelost aan het einde van de looptijd. Bij de beleggingsvariant is er geen gegarandeerd eindbedrag. Het ingelegde geld wordt belegd en daarom is het opgebouwde vermogen bij deze variant afhankelijk van de behaalde rendementen. Het is mogelijk dat het oorspronkelijk beoogde bedrag behaald wordt met de beleggingen, het kan veel meer maar ook veel minder zijn. Let op! Voor starters op de woningmarkt is deze aflossingsvorm niet meer mogelijk.

Spaar- of levenhypotheek

Een spaar- of levenhypotheek lijkt heel erg op de bankspaar- of beleggingsrekeninghypotheek maar verschilt op een aantal onderdelen. Het grootste verschil zit doorgaans in de overlijdensrisicoverzekering. Bij een bankspaar- of beleggingsrekeninghypotheek is er geen overlijdensrisicoverzekering, bij de spaar- of levenhypotheek zit die in de verzekering verwerkt. Let op! Voor starters op de woningmarkt is deze aflossingsvorm niet meer mogelijk.